top of page

At vælge piercer

I Danmark er der desværre (for dig som bruger) ingen form for kontrol, udover muligheden for at klinikken frivilligt kan få udført 'mikrobiologisk sporing'; der er ingen godkendelsesprocedure, og ingen krav om hvilken uddannelse en person skal have gennemgået, for at måtte kalde sig piercer.


Kort sagt kan enhver åbne en piercingklinik, og derefter pierce de første 117 kunder uden at have lært det vi kalder’ kunsten at pierce’. Piercing-branchen er lidt af en jungle, hvorfor det er endnu mere vigtigt, at DU SELV er omhyggelig med at udvælge din piercer.

 

Du har valgt at få din krop piercet, og nu stiller du dig selv spørgsmålet "Jeg vil have det gjort nu, så hvor går jeg hen?" I denne tidsalder af sygdomme, DER OVERFØRES VIA BLODET, SKAL du være meget forsigtig med hvem du får til at lave din piercing.

Disse spørgsmål vil hjælpe dig på vej, med at vælge din piercer, og din piercing-klinik. De er ment som en vejledning, og kan hjælpe dig med at få en få en sikker piercing-oplevelse.

Se deres autoklave og sporeresultater 
Dette er det vigtigste overhovedet, når du ser dig om, efter en potentiel piercing-klinik ! 
Hvis ikke de har en autoklave, så løb din vej. 'Tør varme’ (fx. bageovn eller lignende) lever IKKE op til kravene til sterilisation. Bed om at se deres spore resultater *2). En sporetest er den eneste måde at fastslå om autoklaven fungerer ordentligt. 
Hvis de ikke laver regelmæssige sporeprøver, skal du ikke lade dem pierce dig!

Genbruger pierceren nålene? 
Dette er endnu en vital ting, du skal kontrollere. 'Gen-steriliserer' piercing klinikken brugte nåle?
Vær sikker på at pierceren lægger den brugte nål i en nålecontainer. Lad ALDRIG en piercer bruge en nål på dig, som har ligget i væske. Alle nåle skal være enkeltvis indpakket, og pakningen skal åbnes, mens du er tilstede.

Virker stedet rent? 
Kontroller det! Er piercingklinikken pinligt ren? Er væggene vasket, er personalet nyvaskede og rene, bliver toilettet holdt rent og pænt? Enhver piercing klinik skal have 5 separate områder; disken, venteværelset, piercing rum (et eller flere), toilet/badeværelse og et separat sterilisations-lokale.

Spørg dine venner hvor de er blevet piercet?
Her er et par ting du bør overveje; Ser deres piercing ud som en piercing du kunne ønske  dig ? Havde de problemer, eller nogen form for infektion under helingen ? Var personalet på piercing klinikken i stand til at hjælpe dem, hvis de havde problemer ? Ville de vælge samme piercer igen?

Brug dit instinkt 
hvis ikke du føler dig godt tilpas med piercing klinikken og pierceren, bør du gå din vej. Vi hører igen og igen at "Jeg skulle have lyttet til min fornemmelse". Derfor; lyt til den ! Hvis piercingstudiet virker som om, at de er mere interesserede i dine penge, end i din sundhed, er det et tegn på, at du skal se at komme ud af klinikken i en fart.

Bruger de øre-piercing pistoler? 
Hvis du skal have en kropspiercing, og klinikken bruger en piercing-pistol, så løb din vej!

Bonus info

En del stater i USA har gjort det ulovligt at lave krops-piercinger med piercing-pistoler. Plastic pistoler kan heller ikke tåle, at blive steriliseret i en autoklave, og lever derfor ikke op til APPs krav til sterile redskaber til piercing.

Stil spørgsmål til personalet og pierceren
Når de svarer, virker det så som om, at de ved hvad de taler om ? Det tager lang tid at lære hvilke smykker, der passer til hvilken piercing. Spørg pierceren hvor længe denne har piercet, og hvordan han/hun har lært det. Det tager endnu længere tid at få færdighederne til at placere en piercing korrekt, og at udføre piercingen sikkert. Bliv sikker på at pierceren er velinformeret. Kig efter certifikater eller beviser på væggene. Lad dig ikke lokke til at tro at piercing er let. Se på piercerens egne piercinger. Kan du lide hvad du ser? Hvis ikke, så gå din vej. Du kan blive skadet af en dårligt udført piercing!

Tjek klinikkens udvalg af smykker 
Der er mange forskellige typer piercinger, så der bør være en hel del forskellige typer, udformninger og størrelser smykker. Klinikken skal ikke insistere på et bestemt smykke, fordi det er det eneste de har på lager!


Når man taler om størrelse på piercing-smykker, er der to mål. Det ene er bredden (på en ring) eller længden (på en stav), kaldet "diameteren" på smykket. Det andet er tykkelsen på smykket, kaldet "trådtykkelsen". Generelt bør man ikke anvende trådtykkelser under 1,6 mm (gauge 14) til smykker, der er placeret fra hagen og ned. Det er fordi tyndere smykker lettere vil kunne afstødes, og fordi en tyndere trådtykkelse vil kunne 'skære' i kroppen, hvis der ved et uheld bliver trukket i den. (“ vi kalder der for en ‘osteskærer-effekt’..!")

Har de en efter-behandlings-vejledning? 
Alle professionelle klinikker bør give dig en efterbehandlings-vejledning, som forklarer hvordan du skal behandle din piercing. Læs denne vejledning INDEN du får piercingen udført. Hvis klinikken opfordrer dig til at behandle din piercing med salve eller brintoverilte, overholder klinikken helt klart ikke den forventelige standard, og du bør være meget bekymret om kvaliteten af den piercing du ville kunne modtage.

 

Har klinikken en tilladelse til at pierce? 
I Danmark findes der desværre ingen regler for hvem, som må udføre piercing.


 

Der er rent ud sagt ingen lovgivning på området og netop derfor har vi valgt at skrive disse gode råd ned til dig som påtænker at lade dig pierce.

 

Vælg din piercer med omhu for din egen sikkerheds skyld.

Kontroller klinikkens aldersgrænser 
Mange stater har regler, vedrørende minimums-alder for piercing af personer under 18 år, med forældrenes samtykke. Selv om loven tillader det, er der mange piercere, der mener at visse piercinger, ikke er i orden, for personer under 18 år. Hvis piercing-klinikken er mere interesseret i at tjene penge, end i at opretholde god moral og etik, bør du anvende din sunde fornuft. Hav venligst forståelse for, at piercing klinikken kan have strengere regler, end de, der er sat i lovgivningen.

Se piercing-rummet, og forberedelserne
Spørg om du kan se dem gøre klar til en piercing. Endnu bedre er det, at spørge, om du må få lov til at se dem lave en piercing. ( Det er ikke alle piercing klinikker, der vil lade folk kigge på, men du kan spørge ). Som et minimum bør du sikre dig, at du kan se dem gøre klar til DIN piercing. Under forberedelserne, bør pierceren først vaske sine hænder, og tage handsker på.

 

Redskaberne bør være forseglet i individuelle steriliserede pakninger, og bør ligge på en bakke. Pierceren bør skifte handsker, hvis han rører ved nogetsomhelst andet i rummet, bortset fra dig, og det sterile udstyr. Hvis ikke du er tilfreds med forberedelserne, er du i din gode ret  til at forlade klinikken!

JackAflang.png
bottom of page